Blogg

Åpent internett

Simen Lybekk, 16:00 06.11.2015

Republisert fra følgende post på Facebook-kontoen min: https://www.facebook.com/0x404d/posts/10207898973089257

Blant dagens lovforslag og handelsavtaler som er under arbeid er det noen – TPP, TiSA og TTIP – som skiller seg ut som spesielt urovekkende for vår framtid, og som i korte trekk er nye forsøk på det SOPA, PIPA og CISPA i sin tid hadde som formål. I går kveld ble en av de offisielt offentliggjort, og du kan nå se hva de krever ovenfor medlemslandene i sin fulle helhet her:

https://ustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/trans-pacific-partnership/TPP-Full-Text

Problemene med disse avtalene er mangt men viktigst er at de putter alt for mye makt inn i hendene til kopirettighetsinnehaverne, og praktisk talt gir dem en personlig politiuniform.

Du trenger ikke å se lengre enn de løsningene som allerede er på plass i USA – i hovedsak DMCA – for å se hvorfor dette er katastrofalt. Daglig blir det sendt DMCA nedtakningskrav fra organisasjoner med roboter som saumfarer internett for å finne ting som "høres ut" som noe de eier, og disse robotene kommer med store lister med URLer som ofte inneholder falske positiver.

Du behøver for den saks skyld ikke å være en rettighetshaver for å sende et DMCA-krav mot en nettside eller organisasjon, ettersom du i en DMCA bare hevder at du i god tro representerer rettighetshaveren. Dette er også årsaken til at du i f.eks. Google sin liste over DMCA-krav de har mottatt kan finne plenty med avsendere du aldri har hørt om for TV-serier som er produsert av f.eks. Warner Bros eller publikasjoner fra MIT Press. Det finnes også "DMCA-troll" på nettsteder som YouTube som sender DMCA-krav på videoer de rett og slett ikke liker.

Internettet er lagd for å være åpent. Innhold på det er i utgangspunktet i en legal gråsone hva det gjelder jurisdiksjon rett og slett fordi internettet ikke hører til noen stat. Vær så snill hjelp meg med å la det forbli slik – jeg ønsker ikke at det mediet jeg bruker daglig skal få utviklet sensurløsninger. Spre ordet, og les det gjerne opp på hva konseptet om et åpent internett går ut på og hva disse avtalene vi ha å si for det.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus